torstai 13. marraskuuta 2014

Rasvan määritys (uutto)

Työn tarkoitus
Työn tarkoituksena on tutustua kiintoaine-neste -uuttoon suorittamalla pähkinöiden uutto etanolilla.

Työn suoritus
Ensiksi punnitsimme noin 10 grammaa pähkinöitä ja murskasimme ne alle 1x1mm rakeiksi. Sitten kokosimme Soxhlet-laitteiston ja siirsimme pähkinämurskeen laitteen keskiosassa sijaitsevaan uuttohylsyyn. Seuraavaksi lisäsimme kolviin kiehumakiviä ja punnitsimme ne. Seuraavaksi lisäsimme etanoolia uuttolaitteen keskiosaan. Sitten liitimme laitteistoon jäähdyttimen ja laitoimme jäähdytysveden kierron päälle ja aloitimme uuttamisen, joka kesti noin 2 tuntia. Lopuksi laitoimme kolvin vesihauteeseen jossa siitä haihtui etanolit pois. Sen jälkeen punnitsimme kolvin sekä rasvan kanssa että tyhjänä.

Tulokset

Tutkittava näyte: Pähkinät
Näytteen määrä: 10g
Tyhjän kolvin massa: 170g
Kolvi + rasva: 216g
Rasvan määrä: 43g

Rasva-% = 43g/10g*100% = 43%
Valmistajan ilmoittama rasva-%: 46%

Virheprosentti: 3%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti